26 Nisan 2012 Perşembe

Patatesli Çörek (Özge)


Herkese günaydınlar diliyorum.Sizlerle Sofra dergisinde görüp denediğim bir tarifi paylaşmak istedim.Dokusu muhteşem oldu ama ben bu tip çöreklerin içinde peyniri daha çok sevdiğim için bir dahakini peynirli yapacağım. Bir dahaki olacak mı? Kesinlikle! Harika bir tarif bulanın, yapanın, yayınlayanın ellerine sağlık...
Tarifi değiştirmeden aynen paylaşıyorum. Tam 24 adet çıkıyor...





Malzemeler

1 paket toz maya
3 su bardağı un
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta, bir tutam tuz
2-3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

İçi için:

3 adet haşlanmış patates
10 dal maydanoz
Tuz, 
karabiber

Üzeri için: 

1 adet yumurtanın sarısı

Yapılışı

TOZ maya ve unu bir kaseye alın. Ortasını havuz şeklinde açıp süt, sıvıyağ, yumurta ve tuz ilave edin. Bütün malzemeyi ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Mayalanmasını beklemeden hamuru önce 3 eşit parçaya ayırın. Daha sonra her bir parçayı da 5'e ayırın. Toplam 15 adet parça elde edin. Her birini merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Her birinin üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Bunlardan 5 adedini üstü üste koyduktan sonra en üste de tereyağı sürün. Hamurlar bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Bu şekilde elde ettiğiniz 5'er katlı ve tereyağı sürülmüş 3 hamur grubunu, ayrı ayrı tabaklara koyup buzdolabında yarım saat dinlendirin. Diğer tarafta rendelenmiş patates, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırıp iç harcı hazırlayın. Buzdolabında dinlendirdiğiniz hamurları çıkarın. Bir parça hamuru unlu zemine koyup merdane ile açın. Daha sonra bıçakla keserek 8 adet üçgen parça elde edin. Hazırladığınız patatesli harçtan alarak üçgenlerin kalın taraflarına koyun. Sigara böreği sarar gibi sarın. Her iki ucundan bükerek ay şekline getirin. Kalan iki parça hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp  yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.

12 yorum:

  1. Çok lezzetli görünüyor, ben de peyniri tercih ediyorum. Ellerine sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Afiyetle.

    YanıtlaSil
  3. Ohh patatesli herşeyi çok severim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Nefis görünüyor. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. uuuuy aldım tabağı arama canım
    :)

    YanıtlaSil
  6. patateslimi yani tam benlik:))
    ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  7. Mmmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel görünüyor..Pazar günü akraba günümüz için böyle bir tari arıyordum..Mutlaka bunu yapmalıyım..Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de akraba günlerimiz oluyor ben de bir dahaki güne bunu yapmayı planlıyordum:) Sevgiler...

      Sil
  9. Çok güzel görünüyor, eminim lezzetli bir hamur olmuştur.. patatesli iç harç hazırlarken patatese bir kuru soğan, biraz dere otu, tuz ve bir tutam kara biber koyarak denemeni tavsiye ederim.. ben bu iç harcı böreklerde çok severim..
    Bana da beklerim, CiCi KaLL.. (^_^)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifiniz için çok teşekkür ederim gerçekten ihtiyacım olan birşeydi mutlaka deneyeceğim:) patatesi kavuruyor muyuz peki?

      Sil
  10. Bencede peynir yakisirmis ama benim esim peyniri hiç sevmez ben bu haliyle denerim sanirim :) ellerine saglik

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli...