17 Şubat 2013 Pazar

Ev Yoğurdu Yapımı

Hazır yoğurtlar hakkında çıkan kötü söylentiler benim gibi süt ve süt ürünlerinde çok seçici olan bir insanı bile hazır yoğurttan soğuttu. Annemin yaptığı yoğurtlar ekşi, çok sulu ve bol kaymaklı olduğu için  yemek istemezdim. Baktım olmuyor sıvadım kolları ve yoğurt yapmayı öğrendim :) Sonuçtan da çok memnun kaldım, sizlerle de paylaşayım istedim. Katı, pürüzsüz, kaymaksız ve lezzetli bir yoğurt çıktı ortaya...

          (Fotoğraf netten alıntıdır)

Malzemeler

1lt pastörize inek sütü
1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı

Sütü çelik bir tencereye koyun, kaynamaya başladıktan sonra 3-4dk daha karıştırarak kaynatın ve altını kapatın.
Yaklaşık 15-20 dk sonra gerekli ısıya gelip gelmediğini kontrol etmek için serçe parmağınızı sütün içerisinde 7sn bekletin, bekletebiliyorsanız gerekli ısıya ulaşmış demektir.
Sütün üzerinde biriken kaymağı alın.
Sütü mayalama yapacağınız kabın içine alın.(ben porselen kap kullandım)
1 yemek kaşığı yoğurdu 3 çorba kaşığı ılık sütle karıştırın ve süte ekleyip, iyice karışmasını sağlayın.
Kabın kapağını tam kapatmadan, üzerine bir bez sarın ve hırka, battaniye vs evde ne bulabiliyorsanız bezin üzerine sarın.Amaç ısıyı kaybetmemek.
5 saat kadar mayalayın ve mayalanan yoğurdu sarsmadan buzdolabına koyun.
12 saat kadar bekletip tüketebilirsiniz.

AFİYET OLSUN

3 yorum:

  1. Ev yoğurdu gibisi yoktur..Bende yoğurdumu evde kendim mayalarım..Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. evet cnım haklısın bende artık evde mayalamayı düşünüyoeum çıkan söylentilerden içim daraldı yerken düşünüyorum hep :( 2 yasında birde kızım var hiç riske atmaya gerek yok Ellerine sağlık ...

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık. Kayınvalidem de yapıyor ama onunkiler ekşi oluyor.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli...